Vattkoppor är ett smittsamt virus som drabbar både barn och vuxna. Vilka är de vanligaste symptomen på viruset? Lär dig mer om de röda, vätskefyllda blåsorna i denna guide!
Vattkoppor har fått namnet efter de röda, kliande och vätskefyllda blåsor som framträder på kroppen. Infektionssjukdomen beror på ett smittsamt virus och det är vanligt att du får den redan som barn. Symptomen blir avsevärt värre i vuxen ålder – därför vill många föräldrar att barnen får vattkoppor så tidigt som möjligt. Du har kanske hört talas om vattkoppspartyn som föräldrar anordnar för att barnen ska smittas av viruset? När barnet väl smittats av vattkoppor är hen immun mot dem. Immuniteten varar livet ut. Däremot finns viruset kvar i kroppen och kan i värsta fall ge bältros.
Vanliga symptom på vattkoppor
Enligt 1177 Vårdguiden är de vanligaste symptomen på vattkoppor följande:
- röda utslag
- feber
- huvudvärk
- trötthet
Röda vätskefyllda utslag
De kliande, röda och vätskefyllda utslagen är det mest karakteristiska kännetecknet för vattkoppor. Vissa kommer lindrigt undan med bara några få blåsor medan andra kan drabbas av ordentliga utbrott och då få vattkoppor över nästan hela kroppen. Vanligast är dock att få utslagen på överkroppen.
Utslagen börjar som röda prickar. Prickarna utvecklas till knottror och knottrorna utvecklas i sin tur vidare till blåsor. Blåsorna innehåller en transparent vätska. Därav namnet på viruset! Vattkopporna blir till sår, det dröjer några dagar och sedan torkar sårskorporna, faller av huden och bilda ärr. Vid lindriga och normala utbrott försvinner ärren.
Väldigt smittsamt virus
Vattkoppor är ett väldigt smittsamt virus. Om ett barn på förskolan har det är det troligt att ditt barn också har det. Att anordna vattkoppspartyn är därför sällan nödvändigt. Det dröjer en till två veckor innan viruset bryter ut i kroppen. Febern, huvudvärken och trötthet kommer i samband med utslagen. Vattkopporna slår ut i omgångar, vilket innebär flera febertoppar under infektionstiden.
Eftersom vattkopporna är så smittsamma ska barnet stanna hemma från förskolan – eller från skolan för den delen – så länge symptom uppvisas. Kontakta gärna förskolepersonalen för att informera dem om att smittan troligen går på förskolan. Även om ditt barn är friskt och starkt, finns det barn med sjukdomar och nedsatt immunfunktion som inte tål viruset lika bra. För dem kan viruset rent av vara farligt, så det gäller att hjälpas åt.
Kurer för lindring av vattkoppor
På grund av den överhängande smittorisken ska du alltid boka tid till vårdcentralen före du och barnet går dit. I de allra flesta fallen är symptomen på vattkoppor så lindriga att ett läkarbesök inte brukar vara nödvändigt. Det finns också saker du kan göra själv, för att ge barnet lindring.
Först ett varningens finger: behandla aldrig barnets vattkoppor med Ibuprofen och kortison. Då fördröjs läkningsprocessen. Välj hellre receptfria läkemedel med Paracetamol mot febern och kylbalsam mot klådan. Apotekarna har bra koll på vilka preparat du behöver för hemmavård av barnet – hör med dem!
Vattkoppor som vuxen
Som barn kommer man ofta förhållandevis lindrigt undan, medan att få vattkoppor som vuxen kan vara förödande för hälsan. Vattkopporna tenderar att ge andra infektioner, exempelvis lunginflammation och hudinfektion. Än värre är att det hos vuxna kan orsaka hjärninflammation och organsvikt. Kontakta sjukvården om du är vuxen och har fått viruset.